vineri, 29 august 2008

Pumnii mei minte nu are


Angajez psiholog pentru cantaretii de manele - Terapie pentru vremuri mai bune!

Odata cu mutarea mea in Buc mi s-a aratat o noua lume pe care o banuiam dar nu credeam ca exista cu adevarat, o lume bizantina, cu traditia de a asculta muzica orientala pocita ca si mod de viata si nu doar o modernizare a muzicii vechi lautaresti de sorginte balcanica.
De la masini de parlamentari la tiganusi cu radio pirat la metrou, toti ascultau cu volumul maxim si bassul stricat sau nu aceasta incantare auditiva.
De-a lungu vietii, la petreceri am avut deosebita placere sa aud de multe ori aceasta insiruire de valori impuse turmei, cu dusmani (grija fata de vecin), cu bani (lipsa lor), cu femei (lipsa lor), cu masini, cu suparari, cu smecherii, cu betii, ce mai.. "Cu pumnii mei minte nu are!"
Cantaretii de manele sunt oameni ca si noi si incercand sa exprime, ca niste artisti ce sunt, starile pe care le traiesc, doresc sa le traiasca, sau le speculeaza pentru turma, pentru a induce anumite stari, toate in scopul de a scapa satra de mizeria in care traieste - sac, vor fi surmenati si vor reflecta dezechililbrat ce se intampla in societatea in care traiesc.
Normal acestia se raporteaza la societate ca si noi si traspun intr-o masura mai mare sau mai mica starea societatii. Inainte de '90 muzica aceasta pocita fara numele actual, plangea dupa Mariana, radea de emanciparea taranilor ajunsi la oras, prelua din melodiile vechi mosul si baba, voia buna si betia ca lait motiv. Dupa '90 si pana in prezent introducerea motivelor tiganesti cum ar fi dusmanii de moarte, supararea excesiva din temperamentul balcanic de migrator, lipsa banilor, euforia vietii de migrator, femeia ca si obiect de cumparat si de batjocura, smecheria romaneasca milenara, iubirea precoce dintre copii, interzisa de tagma orientala, fara sa le iasa si parintilor un ban.
In '90 libertatea a adus occidentul in versuri si ritmurile orientale combinate cu bass, in melodiile comercializate. Trecerea de la orga ce o duceau la nunti si care suna a anii '70, la sintetizatoare, si transformarea behaitului pe calculator in tipete aliene a acoperit lipsa de muzica autentic autohtona disparuta dupa Maria Tanase. Reinventarea continua a acestui tip de muzica, de la hituri turcesti sau grecesti cu versuri basite romanesti pana la trecerea la muzica guturala ardeleneasca, impunerea de ritmuri house cu triluri orientale, fara versuri consistente, dar mesaje tipate ca pe stadion, au mentinut acest tip de muzica mereu drept inlocuitor al muzicii autohtone.
De cd am intrat in contact direct cu aceasta lume si pana acum s-au pretrecut modificari in bine, atat in societate cat si in muzica acestor lautari. Daca inainte ca si impresie generala accentul cadea in orice vers pe suparare, bani, masini, razbunari tipice lui bruce lee, acum dat fiind faptul ca societatea a evoluat, s-a trecut la versuri despre iubiri interzise(tipic orientale), chefuri pana dimineata si smecherie data pe afara, excesiva deja, fiind deja in perioada de recesiune.
Dupa cum stau lucrurile se pare ca romanika va fi in viitor un sclav frumos al europei si cand romanii isi vor da seama, normal si lautarii vor reveni la cantece de jale ca si nota generala.
De aceea ar trebui sa angajam psihologi pentru lautari ca sa ne cante ca-n vremuri bune mereu, indiferent de societatea in care traiesc, in care populatia romana n-are decat grija iubirii amantelor, a chefurilor, a grijii fata de vecin (transformata in dusmani in versuri), a copiilor realizati.
Astfel am respira si noi ceilalti mai putina poluare fonica sau dak nu mai putina, macar mai putina agresivitate in ascultatorii acestor triluri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

luni, 25 august 2008

MAC-MAC


În tramvaiul care duce
Din Lipscani în Ghica Tei
Plin de lume anonimă
De bărbaţi şi de femei.

La o staţie din centru,
Sau de prin împrejurimi,
S-a urcat o cuconiţă
Cu superbe rotunjimi.

Trup felin, plin de ispite,
Dar rotund şi voinicel
Parcă-ar fi sculptat de dalta
Lui Rodin sau Praxitel.

După ea se urc-un tânăr-
Tip de Donjuan sadea,-
Care nu ştiu din ce pricini
Se cam îndesa în ea.

Doamna foarte intrigată
L-a privit cu mult temei.
Însă tot mai mult măgarul
Se-ndesa în...viaţa ei.

Că deodată cuconiţa
Nu s-a mai putut abţine
Şi i-a spus:-Ascultă, june,
Nu te simţi sau nu ţi-e bine?

Ce te-ndeşi ca la pomană?
Când nici nu ştiu cine eşti!
Cu metode de-astea brute
Crezi c-ai să mă cucereşti?

Află că sunt doctoriţă,
Chiar de nu m-arată faţa,-
Şi-ţi fac una s-o ţii minte
Toată viaţa, toată viaţa!

Că de mai mă atingi o dată
Peste trup sau peste braţe
Ţi-o tai jos în bucăţele
Imediat! Şi-o dau la raţe!

Iar femeile-vreo zece-
Din tramvaiul cel sărac,
Începură toate odată:
Mac, mac mac, mac, mac, mac mac!

Ion Pribeagu, "Impertinentele!"

marți, 12 august 2008

Intre doua vacante i miss my student time






Ma culc la 12 vs. 5 ma trezesc la 9 vs. 1-2 ziua, beau la fel:) mananc mai mult,consum mai mult - visez mai putin, analizez mai mult, ma distrez mai putin, sunt carcotas mai mult, calatoresc mai mult, citesc mai putin, rad mai putin, nu plang, la fel:), consum mai mult - visez mai putin, ma bucur mai putin de ceilalti, pretuiesc timpul mai putin, muncesc mai mult, fac ocazia mai mult, vorbesc italiana mai mult, urasc mai mult, consum mai mult - visez mai putin, obosesc mai mult, vreau mai putin, ma multumesc cu mai putin, alerg mai putin, traiesc mai putin...
Si totusi, frumusetea vietii si a naturii e la fel, poate ma apuc sa fiu iar student:)!

exercitiu de sinteza - Principiu "Adevar"

In spiritul tomist, si anume prin conceptul "fiind", esenta oricarui lucru, care trebuie demonstrat si nu luat apriori am sa incerc o sinteza a principiului "adevar"
Astfel:
dpdv al logicii, lipsa falsitatii este definita drept adevar:"Nici o propozitie nu este in acelasi timp si adevarata si falsa."
dpdv psihologic cognitivist, valoarea de adevar este o afirmatie corecta dpdv al cunoasterii, justificata prin concordanta cu mediul si cu experienta noastra(cognitiile noastre)" Este adevarat din cate stiu eu!"
dpdv moral, adevarul in raport cu minciuna, adik cu un fals, iar odată ce omul nu cunoaşte adevărul absolut nu cunoaşte nici cunoaşterea absolută, iar orice alt tip de cunoaştere este o necunoaştere.
adevar ca si principiu dualist-cartezian;
adevar ca si principiu al silogismului, dar si a contradictiei Aristotel(relativ la valoarea de adevar a unei propozitii:,, este imposibil ca o propozitie sa aiba valoarea de adevar si sa nu aiba aceeasi valoare de adevar tocmai in limitele sau in conditiile in care are numai si numai valoarea de adevar.”;
adevar pentru Epicur, dar si primordial umana dpdv fizic: toate percepţiile noastre senzoriale sunt adevărate, astfel că aisthesis, senzaţia este criteriul suprem al adevărului
adevar in sens crestin consistă din deducerea dintr-un ansamblu de ipoteze sau de cunoştinţe dobândite prin experienţă, a unei cocluzii necondiţionate. Dumnezeu, ideile, inima, începutul absolut al lumii, şi chiar şi conştinţa ca fundament al cunoaşterii în idealism;
adevar pentru Toma d'Aquino: judecata afirmativa„tot ceea ce poate constitui obiectul (sau adevărul) unei judecăţi afirmative”.

In ceea ce priveste unicitatea adevarului Aristotel argumenteaza foarte bine unicitatea sa (neputand exista doua adevaruri in acelasi timp pentru acelasi lucru, poate doar propietati dar nu adevaruri.)

Ipoteze fara sustinere stiintifica reala:
unicitatea adevarului bolsevic. Reprezentarea crezurilor socialiste la modul cel mai radical, fara nuante, pentru ca diversitatea opiniilor poate fi subversiva.

Principiu al coaxialismului: orice filozof care pretinde că spune adevărul este mincinos, întrucât nu există decât un singur adevăr şi anume adevărul absolut iar orice alt adevăr chiar fiind o frântură din adevărul absolut este un alt adevăr deci o minciună.

Si totusi...:)