vineri, 29 august 2008

Pumnii mei minte nu are


Angajez psiholog pentru cantaretii de manele - Terapie pentru vremuri mai bune!

Odata cu mutarea mea in Buc mi s-a aratat o noua lume pe care o banuiam dar nu credeam ca exista cu adevarat, o lume bizantina, cu traditia de a asculta muzica orientala pocita ca si mod de viata si nu doar o modernizare a muzicii vechi lautaresti de sorginte balcanica.
De la masini de parlamentari la tiganusi cu radio pirat la metrou, toti ascultau cu volumul maxim si bassul stricat sau nu aceasta incantare auditiva.
De-a lungu vietii, la petreceri am avut deosebita placere sa aud de multe ori aceasta insiruire de valori impuse turmei, cu dusmani (grija fata de vecin), cu bani (lipsa lor), cu femei (lipsa lor), cu masini, cu suparari, cu smecherii, cu betii, ce mai.. "Cu pumnii mei minte nu are!"
Cantaretii de manele sunt oameni ca si noi si incercand sa exprime, ca niste artisti ce sunt, starile pe care le traiesc, doresc sa le traiasca, sau le speculeaza pentru turma, pentru a induce anumite stari, toate in scopul de a scapa satra de mizeria in care traieste - sac, vor fi surmenati si vor reflecta dezechililbrat ce se intampla in societatea in care traiesc.
Normal acestia se raporteaza la societate ca si noi si traspun intr-o masura mai mare sau mai mica starea societatii. Inainte de '90 muzica aceasta pocita fara numele actual, plangea dupa Mariana, radea de emanciparea taranilor ajunsi la oras, prelua din melodiile vechi mosul si baba, voia buna si betia ca lait motiv. Dupa '90 si pana in prezent introducerea motivelor tiganesti cum ar fi dusmanii de moarte, supararea excesiva din temperamentul balcanic de migrator, lipsa banilor, euforia vietii de migrator, femeia ca si obiect de cumparat si de batjocura, smecheria romaneasca milenara, iubirea precoce dintre copii, interzisa de tagma orientala, fara sa le iasa si parintilor un ban.
In '90 libertatea a adus occidentul in versuri si ritmurile orientale combinate cu bass, in melodiile comercializate. Trecerea de la orga ce o duceau la nunti si care suna a anii '70, la sintetizatoare, si transformarea behaitului pe calculator in tipete aliene a acoperit lipsa de muzica autentic autohtona disparuta dupa Maria Tanase. Reinventarea continua a acestui tip de muzica, de la hituri turcesti sau grecesti cu versuri basite romanesti pana la trecerea la muzica guturala ardeleneasca, impunerea de ritmuri house cu triluri orientale, fara versuri consistente, dar mesaje tipate ca pe stadion, au mentinut acest tip de muzica mereu drept inlocuitor al muzicii autohtone.
De cd am intrat in contact direct cu aceasta lume si pana acum s-au pretrecut modificari in bine, atat in societate cat si in muzica acestor lautari. Daca inainte ca si impresie generala accentul cadea in orice vers pe suparare, bani, masini, razbunari tipice lui bruce lee, acum dat fiind faptul ca societatea a evoluat, s-a trecut la versuri despre iubiri interzise(tipic orientale), chefuri pana dimineata si smecherie data pe afara, excesiva deja, fiind deja in perioada de recesiune.
Dupa cum stau lucrurile se pare ca romanika va fi in viitor un sclav frumos al europei si cand romanii isi vor da seama, normal si lautarii vor reveni la cantece de jale ca si nota generala.
De aceea ar trebui sa angajam psihologi pentru lautari ca sa ne cante ca-n vremuri bune mereu, indiferent de societatea in care traiesc, in care populatia romana n-are decat grija iubirii amantelor, a chefurilor, a grijii fata de vecin (transformata in dusmani in versuri), a copiilor realizati.
Astfel am respira si noi ceilalti mai putina poluare fonica sau dak nu mai putina, macar mai putina agresivitate in ascultatorii acestor triluri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

2 comentarii:

Ksiusha spunea...

pai daca pumnii mei minte nu are, atunci nici mintea nu are pumni. ele este doua entitati separate, ca sa zic asa, un fel de animus si anima incaltate in cizme de cauciuc si umblande teleleu poteca pe tarla.
pai daca tu angajezi psihologi pentru lautarii nostri cei de toate noptile, eu propun si intalniri ale alcoolicilor anonimosi sau grupuri de anger management cu sloganul de adunare "suparat sunt doamne suparat". deci da, io vote pentru! trebuie consrvata starea sanatatii mintale a romanilor. care chiar si atunci cand e deprimati, ei nu-si da seama.

Bistro "La Frantz" spunea...

raspuns pt ksiusha:
e frumos sa traiasca(suparat, bucuros, cum ar fi..) dar cd ceilalti sunt mereu la curent cu starile sale, e nevoie de interventie:)
sunt multe grupuri de terapie ce trebuie instituite(ex:grupu' agitatilor din trafic) si sa se exprime organizati, ca si gaygrup from around da world, si at sunt si ei impacati si noi, ca stim in ce zi a anului sa iesim la munte, dar cd aceste grupuri isi manifesta preferintele in apartamente, in speta grupul bass-itilor, al bormasinistilor, al batut nevastuicilor, at e o prob:)
Apel catre cei necontaminati, Let's make a group around them!:)